Een teek? pak 'm beet!

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek langer dan 24 uur op uw huid zit. Geef de teek dus geen kans.

Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen.
Teken leven vooral in struiken en hoog gras, niet alleen in natuurgebieden, maar ook in parken en tuinen. Ze laten zich vallen op passerende mensen en dieren en bijten zich (pijnloos) vast in de huid. Teken zijn vooral actief van maart tot november. Door het opzuigen van bloed zwelt de teek langzaam op tot een bruinzwart bolletje.

Adviezen
Sommige teken zijn besmet met bacteriën. Ze kunnen dan ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert, is er weinig kans dat u wordt besmet. U kunt de kans op tekenbeten verminderen door hoog gras en struiken te vermijden en in de natuur op wandelpaden te blijven. Goed sluitende kleding (met lange mouwen en broekspijpen) kan enige bescherming geven, maar is op zomerse dagen niet praktisch. Bij kleine kinderen kan een pet bescherming geven tegen teken die op het hoofd vallen. Het is goed om de huid na verblijf in de natuur aan het einde van de dag zorgvuldig op teken te (laten) controleren.

Hoe verwijdert u een teek?
U kunt het best met een spitse pincet de teek zo dicht mogelijk op uw huid vastpakken, zonder het lijf van de teek samen te knijpen. Trek de teek voorzichtig uit de huid. Als het snuitje van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft is dat niet erg. Het resterende stukje zweert er, net als een splinter, vanzelf weer uit. Vermoed wordt dat er dan meer kans bestaat op besmetting. Als het u niet lukt de teek te verwijderen, laat het dan dezelfde dag op de praktijk doen. Pas ná het verwijderen van de teek kunt u het wondje desinfecteren met alcohol of jodiumtinctuur. Noteer de datum van de tekenbeet in uw agenda.

Wanneer contact opnemen?
Het is belangrijk dat u contact opneemt als in de weken of maanden na de tekenbeet:
• een rode vlek op de huid ontstaat die steeds groter wordt (groter dan 5 cm);
• een grieperig gevoel ontstaat met koorts en spierpijn;
• u dubbel gaat zien of een scheef aangezicht krijgt;
• u pijn, krachtverlies of tintelingen in uw ledematen krijgt;
• er gewrichtsklachten ontstaan.
U krijgt dan medicijnen (antibiotica) om verdere ontwikkeling van de ziekte van Lyme te voorkomen.

Klik hier voor meer informatie:
Een teek? Pak ‘m beet! (folder van RIVM)
NHG-Patiëntenbrief Tekenbeet
NHG-Patiëntenbrief Ziekte van Lyme

[Bron: RIVM / Nederlands Huisartsen Genootschap, april 2007]