Reizigersadviesformulier

Hepatitis A-vaccin tekort in Europa: vaccinatie-adviezen tijdelijk aangepast

Door een toenemende vraag naar hepatitis A vaccins en het achterblijven van de productiecapaciteit is er in Europa een tekort ontstaan aan hepatitis A vaccin.   Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering heeft de richtlijnen voor het krijgen van een hepatitis A vaccin daarom tijdelijk aangepast. Hiermee worden de nog beperkt beschikbare vaccins zo effectief mogelijk ingezet voor die reizigers die de hoogste risico’s lopen.  

Aanpassingen:

1)    Vaccinaties tegen hepatitis A bestaan uit een serie van twee of drie vaccins. Het eerste vaccin beschermt minimaal 1 jaar, hoogstwaarschijnlijk in ieder geval 3 jaar. Daarom wordt tijdelijk geen tweede vaccin geadviseerd als het eerste vaccin korter dan 3 jaar geleden is gegeven.

2)    Van het gecombineerde hepatitis A en B vaccin worden normaal gesproken twee vaccins gegeven voor de reis. De meeste reizigers zijn na één vaccinatie voldoende beschermd tegen hepatitis A. Daarom wordt de tweede vaccinatie uitgesteld tot de voorraden in Nederland weer op peil zijn. 

3)    Extra nadruk wordt gelegd op hygiëne en andere beschermende maatregelen om hepatitis A en B te voorkomen. 

 

De verwachting is dat het hepatitis A-vaccin in 2018 weer op voorraad zal zijn in Nederland.

 

Wij raden u aan een reisadvies te vragen voor u naar het buitenland gaat.

De praktijk is een door de overheid erkend en gecertificeerd gele koorts vaccinatie centrum en is lid van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Bij voorkeur 6 weken voor vertrek kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk reisadvies door onze assistente. Wij vragen u vooraf het  Intake reizigersadviesformulier  in te vullen.

Indien er meerdere personen uit één gezin een reisadvies nodig hebben, dient ieder gezinslid een eigen formulier in te vullen.

De kosten voor het reisadvies worden door diverse verzekeraars vergoed.